Op dinsdag 27 juni is er een ledenvergadering in Dorpshuis de Fakkel. We beginnen om 19.30 uur.
Agenda
- Welkom en opening
- Mededelingen
- Vaststellen notulen vorige ledenvergadering
- Fusie Marenland
- Financiën 2022 en begroting 2023
- Verslag kascommissie
- Benoeming nieuwe leden kascommissie
- Rondvraag
Pauze
Na de pauze is er gelegenheid om met elkaar na te praten met een hapje en een drankje.
Johan van Dijk (historicus) komt iets vertellen over de geschiedenis van het Hogeland.
Kortom we hebben weer een mooie agenda en hopen dan ook op een grote opkomst.
We vinden het fijn als je je via de mail aanmeldt zodat we weten hoeveel mensen er komen.
Het mailadres is: huurdersorganisatieuithuizen@gmail.com.
Verslag ledenvergadering HOU 7 juni 2022
Hotel Het Gemeentehuis Uithuizen
- Opening door Miranda Slob, voorzitter. Een agenda wijziging bestaat uit het samenvoegen van de agendapunten 2 en 5. Verder heet zij de ruim vijfendertig aanwezige leden van harte welkom. De avond bestaat uit twee gedeelten: eerst de bestuurlijke en verenigingszaken en na de pauze het tweede deel. Daarin zal Harry Oosting, bestuurder van de SUW, verslag uitbrengen van de stand van zaken Fusie met De Delthe, gaat Dick Janssen (Rizoem) ons meenemen in de wording van een nieuwe wijk en tenslotte maken we kennis met Wijk de Wereld, een cultureel project.
- Miranda heeft nog de nodige mededelingen te doen. Allereerst een afscheid als bestuurslid van Jan Heero Forma. Hij heeft in de zomer van 2021 aangegeven met ingang van 1 januari 2022 zijn werkzaamheden voor de HOU te beëindigen, het bedrijf vraagt steeds meer aandacht van hem en in de nabije toekomst zal hij ook verhuizen naar de boerderij waardoor hij dan geen huurder meer is van de SUW. Het bestuur dankt hem voor zijn jarenlange inzet voor de HOU. Daarnaast zijn er nog wat huishoudelijke mededelingen gedaan. Het bestuur draagt twee nieuwe bestuursleden voor: Dirk Bronts en Antoinette Boonstra en met applaus worden deze leden benoemd.
- De notulen van de ledenvergadering 15 juni 2021 worden zonder wijzigingen vastgesteld.
- Kees van de Water neemt de financiële cijfers door aan de hand van een financieel overzicht over de jaren 2020, 2021 en 2022. De begrotingen van de HOU zijn gestegen in 2020, De belangrijkste oorzaak daarvan is de inhuur van externe ondersteuning. De huurdersorganisatie heeft in het kader van de mogelijke fusie en de versterkingsoperatie de mogelijkheid om zich te laten adviseren en ondersteunen. De bestuursleden ontvangen verder een vergoeding die wettelijk is vastgelegd. De boeken zijn eerst door de financiële man van De Delthe gecontroleerd en daarna door de kascommissie bestaande uit Dirk Bronts en Martin Mulder. Martin geeft een toelichting en verzoekt de vergadering decharge te verlenen. Dirk treedt af (hij treedt toe tot het bestuur) en voor volgend jaar is gevraagd voor de kascommissie Ina Davids
- Rondvraag: verschillende leden (Huib, Martin, Bert, hebben vragen en opmerkingen over de versterkingsoperatie, de voortgang, de kwaliteit van de wisselwoningen in Uithuizen en zoals in Ten Boer zijn neergezet en hoe lastig het is voor huurders om een keuze te maken voor een nieuwe woning wanneer deze alleen op papier bekend is. Dick Janssen (Rizoem) neemt de beantwoording voor zijn rekening.
- Na de pauze gaat Harry Oosting verder met een korte terugblik op het ontstaan van een fusie idee. Dit is begonnen met het vertrek van de directeur van De Delthe waarop de Raad van Toezicht een verkennend gesprek met de SUW is aangegaan.De HOU heeft een positief advies -instemming- gegeven nadat er een afsprakenkader is gemaakt. De huurdersorganisatie van De Delthe heeft nog geen instemming kunnen geven en dat proces loopt nog. De verwachting is dat omstreeks juli 2022 dit proces afgerond kan worden.
- Dick Jansen (Rizoem) schets in vogelvlucht welke stappen allemaal moeten worden gezet om een nieuwe buurt/wijk te kunnen bouwen.
- Wijk de Wereld, Mark Knip komt vertellen over de fotoreportage die hij van o.a Wilgenbos en Wilgenhof wil maken. De bedoeling hierachter is dat een ‘boekje’ tot stand komt met daarin de herinneringen van voordat de huizen gesloopt zijn. Het verhaal achter de wijk vertellen, als het ware.
================
Jaarverslag HOU 2022
Voorwoord
Terugkijkend op 2022 zijn er een aantal opvallende gebeurtenissen en ontwikkelingen. Allereerst een gebeurtenis in december 2021 in de privé sfeer. Het overlijden van de zoon van onze voorzitter heeft het bestuurlijke werk in 2022 beïnvloed. Er was om begrijpelijke redenen aanmerkelijk minder energie voor de HOU in 2022. De impact heeft heel 2022 een rol gespeeld.
Van een totaal andere orde was de vertraging van de fusie tussen de Delthe en de SUW als gevolg van het nodeloos uitblijven van de instemming door de HO de Delthe. Dit betekende voor alle betrokkenen waaronder de werknemers van beide organisaties, een tegenwoordig zo genoemd, “energielek” en voor de HOU een ergernis. Geld, tijd en energie zijn hierdoor verloren gegaan.
En natuurlijk waren er ook in 2022 de nodige perikelen bij de versterkingsoperatie die hebben gezorgd voor onzekerheid voor onze huurders.
Waren er ook nog positieve gebeurtenissen of ontwikkelingen in 2022?
Ja gelukkig wel! Bij de volgende onderdelen in dit jaarverslag komen die ook aan de orde. Maar op deze plek willen wij wel al het volgende benoemen.
Zo zijn onze contacten met de bestuurder (Harry Oosting) van de SUW/Goud Wonen ronduit goed. Er is een regelmatig overleg en bij problemen is het contact snel gemaakt. Dat geldt ook voor de medewerkers van Rizoem die voor de SUW/Goud Wonen de hele versterkingsoperatie uitvoeren. Wij zijn als huurdersorganisatie hartstikke blij met deze relaties.
Tenslotte, eind 2022 werd duidelijk dat de fusie tussen de Delthe en de SUW met ingang van 1 januari 2023 eindelijk een feit werd. Hier heeft de HOU opnieuw mee ingestemd.
De cijfers van onze activiteiten:
Bestuursvergaderingen 8x
Contactpersonen bijeenkomsten 3x
Ledenvergadering 7 juni 2022
Overleg met de bestuurder Harry Oosting 12x
Gecombineerd overleg bestuurders SUW en de Delthe 6x
Overleg leden van de Raad van Commissarissen SUW 3x
Overleg met Rizoem projectleiding 5x
Overleg met medewerkers Rizoem uitvoerend 8x
Bijeenkomsten met de Gemeente het Hogeland 5x
Bewonerscommissies 12x
Wanneer we 2 ½ uur rekenen voor iedere bijeenkomst dan hebben de bestuursleden in 2022 per deelnemer aan een overleg in 2022 gemiddeld 157,5 uur vergaderd. In de cijfers zit dan nog niet de voorbereidingstijd van deze vergaderingen en overleggen. Vaak doen wij die voorbereidingen met onze adviseur en bij een aantal van die vergaderingen is onze adviseur ook aanwezig.
De versterkingsoperatie
Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven. Nou dat hebben een aantal huurders in 2022 ook zo kunnen ervaren. En dat ondanks alle inspanningen van de medewerkers van Rizoem en de SUW om dit allemaal vlot te laten verlopen. De opleveringen van de nieuw gebouwde woningen waren, met gelukkig wel wat uitzonderingen, ook debet aan die stress. Wat ook niet echt heeft geholpen is de onzekerheid die in de hele operatie ontstaat over bijvoorbeeld de vraag of er wel op tijd en voldoende wisselwoningen zijn. Het zijn vaak factoren die niet of nauwelijks kunnen worden beïnvloed door de SUW/Goud Wonen en Rizoem maar waar uiteindelijk sommige huurders wel de dupe van zijn. Ronduit schandalig is het gegeven dat inwoners van Uithuizen die totaal niet betrokken zijn, de gelegenheid hebben om bezwaar te maken zoals is gebeurd bij de bouw van de tijdelijke wisselwoningen. De onzekerheid die dit veroorzaakt bij de huurders is de verantwoordelijkheid van de bezwaarmaker(s). En ja, natuurlijk had de gemeente geen fout mogen maken in de procedure maar om daarmee het toch al ingewikkelde proces van versterking te frustreren is ons doorn in het oog.
Positief was dit jaar de totstandkoming van de zogenaamde ZAV-regeling voor de huurders die hun woning moeten verlaten. Huurders worden met deze regeling grotendeels gelijk behandeld als kopers. Het ontbreken van een ZAV-vergoeding was nog een openstaand punt in het sociaal statuut. Op de ledenvergadering van 7 juni 2022 werd deze regeling van de NCG toegelicht door Rizoem, die kennis en ervaring heeft met de regeling. Bij de huisbezoeken zijn de huurders verder geïnformeerd en op weg geholpen. De eerste toekenningen van een vergoeding werden in 2022 betaald.
Bestuursleden van de HOU proberen zo veel als mogelijk aan te sluiten bij de bewonerscommissies die opgericht worden bij de sloop- en nieuwbouwprojecten.
Wilgenbos/Wilgenhof
Alle huizen zijn inmiddels gesloopt. Men is nu bezig met de nieuwe infrastructuur aan te leggen.
De nieuwbouw loopt een paar maanden achter doordat de afsluiting van de Nutsvoorzieningen vertraging heeft gehad. Het stedenbouwkundig plan is klaar. Architecten hebben hun ontwerp gepresenteerd en deze is goedgekeurd.
Noord
Er is een stedenbouwkundig plan. Alle bewoners zijn geïnformeerd door zowel de gemeente als Goud Wonen. Er is ook een bewonerscommissie gevormd. Architecten zijn geselecteerd en er is inmiddels een ontwerp. De sloop/nieuwbouw loopt vertraging op doordat er te weinig wisselwoningen beschikbaar zijn. Dit komt doordat de NCG onverwacht ook mensen met een koopwoning in de wisselwoningen aan de Nijverheidsweg heeft geplaatst. Dit heeft voor de nodige opschudding en onrust gezorgd! Nu zijn er minder wisselwoningen beschikbaar voor de huurders dan waar vanuit werd gegaan. Daarmee stagneert de uithuizing van de bewoners en loopt een en ander vertraging op.
Menkema
Er is een stedenbouwkundig plan. Alle bewoners zijn geïnformeerd door zowel de gemeente als Goud Wonen. Er is ook een bewonerscommissie gevormd. Architecten zijn geselecteerd en er is inmiddels een ontwerp.
Aan de Treubweg staan 50 wisselwoningen in de planning. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. De gemeente heeft dat proces ingezet, maar er zijn helaas bezwaren gemaakt. Deze procedure loopt nog waardoor er een flinke vertraging ontstaat.
Jaarlijkse activiteiten
Individuele klachten van huurders
We hebben in 2022 voor 6 huurders kunnen bemiddelen en hen ondersteund. Vaak gaat het daarbij om misverstanden en soms om een aanpassing van beleid. Een enkele keer betreft het een knullige manier waarop een aanpassing is uitgevoerd in een woning.
De HOU in de media
Door alle ontwikkelingen mbt de versterkingsoperatie en de hoeveelheid gasbevingen in 2022 is de HOU regelmatig benaderd door diverse media platforms. We zijn niet op alle uitnodigingen ingegaan. Wel hebben we een aantal interviews gegeven en hierin onze visie verteld op de aardbevingsproblematiek of de versterkingsoperatie.
Huurverhoging
Wij hebben een positief advies kunnen geven op de huurverhoging 2022.
Prestatie afspraken
Ieder jaar worden er zogenaamde Prestatieafspraken gemaakt tussen gemeenten en de woningcorporaties. Huurdersorganisaties hebben een wettelijk geregelde positie bij het maken van deze afspraken. Wij vinden het al een aantal jaren lastig om bij het maken van deze afspraken een goede inbreng te geven. Dat komt om een aantal redenen. Allereerst kost het ons als vrijwilligers enorm veel tijd en energie om in de wereld van de beleidsmakers mee te kunnen doen: wollig taalgebruik! Maar de belangrijkste reden is wel dat al die afspraken niet of nauwelijks concreet zijn en door ons ook vaak niet te begrijpen zijn. Wij ervaren het als een papieren circus waar beroepsmensen mee bezig zijn. Het eenvoudiger en concreter maken van de prestatieafspraken zal de betrokkenheid van de huurdersorganisatie vergroten. Dit punt hebben wij al verschillende keren gemaakt. Tot nu toe zonder resultaat.
Leefbaarheid
In 2022 heeft de SUW samen met de HOU twee isolatiedagen georganiseerd in de Riepenbuurt op 25 november en in Noord op 2 december. Huis aan huis werden voorstellen gedaan om energie te besparen, bijvoorbeeld door het treffen van isolatiemaatregelen. Dit was een groot succes en voor herhaling vatbaar. Ook omdat er bij een paar huurders sprake was van gebreken aan de woning die nog niet of onvoldoende in beeld waren bij de SUW. Deze zijn snel opgelost door de SUW.
Tenslotte
Eind 2022 werd bekend dat de Woningstichting Marenland mogelijk wordt opgedeeld. Dat betekent dat een deel van de woningen binnen het werkgebied van de SUW/Goud Wonen mogelijk overgenomen kan worden via een fusie. De HOU zal daar in 2023 uiteraard weer bij worden betrokken omdat bij een fusie de huurdersorganisaties moeten instemmen. En daarmee zijn wij weer terug bij de inleiding van ons Jaarverslag 2022. Wat ons betreft gaat een mogelijke fusie met een deel van Marenland een stuk sneller dan de fusie tussen de SUW en De Delthe.
================